Κομπάρσος: μία νέα επαγγελματική προοπτική στη Θεσσαλονίκη.

Ημ/νία δημοσίευσης: 11/2/2022


Όλοι έχουμε δει σειρές και ταινίες όπως το Game of Thrones ή ο Μονομάχος και έχουμε εκπλαγεί από το πόσο πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν ταυτόχρονα σε μία σκηνή. Οι κομπάρσοι (ή και βοηθητικοί καλλιτέχνες) είναι ζωτικά στοιχεία κάθε κινηματογραφικής παραγωγής, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιστευτού συνόλου. Μεταφορικά ο χαρακτηρισμός «κομπάρσος» μπορεί να αποδίδει μία ασήμαντη παρουσία σε ένα συμβάν, όμως στον κινηματογράφο ο κομπάρσος, κάθε άλλο παρά ασήμαντος είναι.

Τι κάνει όμως στην πράξη ένας κομπάρσος; Ο κομπάρσος κάνει τις σκηνές στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση να γίνονται πιστευτές.  Κανείς δεν θα έβλεπε μια παράσταση, για παράδειγμα στο Βικτωριανό Λονδίνο και θα πίστευε ότι οι μόνοι άνθρωποι που είναι παρόντες σε ολόκληρη την πόλη είναι ο ντετέκτιβ και ο βοηθός του. Ο κομπάρσος -εκτός από λίγες εξαιρέσεις- δεν μιλά,  όμως αποτελεί μέρος του σκηνικού, καθήμενος σε κάποιο μπαρ, περιφερόμενος σε κάποιο δρόμο, παρακολουθώντας μια συναυλία κ.ά.

Οι κομπάρσοι, μπορεί να είναι είτε έμπειροι ηθοποιοί, είτε όχι. Ο μεγάλος τους αριθμός, που συχνά απαιτείται, επιβάλει την πρόσληψη ακόμα και άπειρων κομπάρσων, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν θα απαιτηθεί να εργαστούν ως επαγγελματίες.

Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία των νέων κινηματογραφικών στούντιο Nuboyana Hellenic της χολιγουντιανής εταιρείας Millennium Media και με την επιδότηση έως 40% των δαπανών στη χώρα μας για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών (ν. 4704/2020), η παραγωγή ταινιών στην πόλη αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ αναμένεται να καταστεί μία δραστηριότητα 365 ημερών το χρόνο!

Στο πλαίσιο αυτό, το επάγγελμα του κομπάρσου διαμορφώνεται σταδιακά σε μία νέα και μόνιμη προοπτική απασχόλησης για χιλιάδες ανθρώπους στην Θεσσαλονίκη, που αγαπούν τον κινηματογράφο και τους αρέσει η προσωπική τους προβολή. Και αυτό θα γίνει άμεσα ορατό, όταν θα αρχίσει η παραγωγή τηλεοπτικών παραγωγών, γεγονός που θα έχει ως φυσική συνέπεια την τακτική  απασχόληση.

Το να είσαι επαγγελματίας κομπάρσος και να συμμετέχεις σε μία μεγάλη διεθνή παραγωγή αποτελεί πάντοτε μια πρόκληση, αφού θα σε δουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και πάντα βέβαια... με το αζημίωτο! Για παράδειγμα στη χώρα μας, οι κομπάρσοι πληρώνονται περίπου 30€ - 50€ καθαρά την ημέρα, ανάλογα την παραγωγή και τις ώρες εργασίας. 

Η FilmPartner δημιουργεί μία ευρεία Κοινότητα από τεχνικούς, προμηθευτές και κομπάρσους, από την οποία οι εταιρείες παραγωγής που θα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούν να βρουν τους ανθρώπους που χρειάζονται για τις τηλεοπτικές ή / και κινηματογραφικές τους παραγωγές.

Αν σε ενδιαφέρει το επάγγελμα του κομπάρσου, δεν έχεις παρά να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου εδώ.

Σας άρεσε; μοιραστείτε το...
>> περισσότερες ανακοινώσεις